Welke vergoedingen voor thuiszorg zijn er?

juni 28, 2017Blog Standard

Thuiszorg is bedoeld voor mensen met een ziekte, beperking, ouderen of handicap. Ook kan er thuiszorg verleend worden aan mensen die net uit het ziekenhuis komen. Bij thuisverpleging wordt je geholpen met het huishouden, begeleiding en/of persoonlijke verpleging/verzorging.

Op het moment dat je thuiszorg ontvangt komt er regelmatig iemand bij je langs om een paar uur per week jou te helpen. Bijvoorbeeld met het douchen, toedienen van medicijnen, aankleden of bij het huishouden. Afhankelijk van de situatie is de zorg kort- of langdurig. Het voornaamste deel van thuiszorg wordt vanuit de basisverzekering vergoedt, wel is er in de meeste situaties sprake van een eigen bijdrage.

Hoeveel eigen bijdrage moet ik betalen?

Hoeveel eigen bijdrage er betaald moet worden is afhankelijk van de volgende factoren:

 

  • Leeftijd (alleen bij 18 jaar of ouder is een eigen bijdrage van toepassing)
  • Verzamelinkomen
  • Aantal personen binnen het huishouden
  • Hoeveelheid zorg dat je nodig hebt
  • Het soort zorg dat je nodig hebt
  • De gemeente waar je woont


Op deze pagina van CAK kun je zelf uitrekenen wat je kan verwachten als eigen bijdrage voor de thuiszorg. Nog een belangrijk punt is dat er 33% korting ontvangen kan worden als je valt onder de wet “tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten”. De mensen die in deze wet vallen hebben namelijk al veel extra kosten door hun beperking of aandoening. Vandaag is er voor hen deze compensatie op de eigen bijdrage. Het CAK bekijkt per situatie of je recht hebt op deze korting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *